POČETNA STRANICA  | TESTOVI  |  TEHNIKA  |  MOTOCIKLI  |  SPORT  |  SAVJETI  |  VREMEPLOV  |  FORUM  |  TUNING       
 

 

PAZITE DA VAS NE OKRADU NA SERVISU!

Redovni i izvanredni servisi svojevrsna su noćna mora svakog vlasnika automobila. Čak i ako je vaš automobil ispravan, svejedno ćete ostati bez nekoliko stotina kuna, a da stvar bude gora, uvijek postoji mogućnost da očekivani trošak postane neočekivano velik.
Kada su servisi u pitanju, ne vrijedi ona da vas ne može povrijediti ono što ne znate, štoviše, iznimno je bitno znati što više kako o problemu tako i o njegovom rješenju. Naravno da se od vas ne očekuje da sami znate promijeniti korpu spojke, ali sama činjenica da znate gdje se ona nalazi (i što ona jest) već jamči da vam prosječni automehaničar neće s lakoćom podvaliti muda pod bubrege.

Prije svega valja istaknuti da nisu svi automehaničari i ovlašteni serviseri skloni lažnom dijagnosticiranju – većina ih drži do svog zvanja i opisa posla te svoj svakodnevni zadatak izvršavaju profesionalno, moralno i etički. Ipak, kao potrošač i ona strana koja plaća vaša je dužnost da se obranite od mogućih malverzacija i reketarenja. Ne možemo vjerovati nekome samo zato što izgleda pristojno, a na iskaznici mu uz ime kompanije piše Đuro ili Mirko, zar ne?

Postoje dvije vrste servisa: redovni - na koje dolazite nakon od strane proizvođača propisanih 15 ili 10 tisuća kilometara kako ne biste izgubili garanciju na novi automobil te kako biste promijenili potrošne dijelove svojeg vozila, izmijenili ulje i filtar zraka, i izvanredni - koji spadaju u gore spomenutu kategoriju noćnih mora. Pod izvanredne servise spada sve: od bliskih susreta s drugim automobilima, drvećem ili rasvjetnim stupovima do benignijih problema poput 'oprostite, kočnice mi proizvode čudan zvuk dok kočim' ili 'nešto mi lupa straga'. Kako god bilo, upravo je izvanredni servis najplodonosniji teren za mehaničara 'operativca'.

Naša preporuka je da pribavite tehničku knjižicu vozila kako biste mogli razumjeti dijagnozu koju vam iznese vaš serviser. Ukoliko se problem odnosi na sigurnost ili spomenute 'čudne' kočnice, velike su šanse da izbjegnete plaćanje budući da za njihov kvar najčešće nije kriv vozač već proizvođač. Preporučljivo je pratiti automobilske vijesti te s vremena na vrijeme kontaktirati zastupnike za slučaj da se ukazala neka greška zbog koje proizvođač povlači određeni model. Najčešće se vlasnik 'defektnog' automobila kontaktira pismom ili pozivom, no za svaki slučaj, ništa vas ne košta provjeriti.

Prije nego prepustite svoje vozilo ovlaštenom servisu nije loše malo se raspitati o načinu na koji obavljaju svoj posao, koliko su stručni, brzi i susretljivi. Jednom kada predate vozilo na servis obavezno napomenite da se ništa na automobilu ne dira i ne mijenja dok vi to ne odobrite. Kad je uspostavljena dijagnoza i rješenje problema obavite par telefonskih poziva u kojima ćete kod drugih ovlaštenih servisera saznati kolik bi kod njih bio trošak popravka ili zamjene. Nemojte se hvatati za sitne razlike u cijeni i jasno objasnite o čemu je riječ te na koji pojedinačni dio mislite. Ukoliko su cijene približno jednake, odobrite popravak. Također napomenite da uz račun želite pisanu garanciju i stare dijelove (kako biste znali da su vam doista stavili nove).

Prilikom preuzimanja vozila pažljivo proučite račun i na licu mjesta razriješite sve nejasnoće. Nemojte potpisivati potvrdu o preuzimanju dok niste isprobali automobil. Zamolite servisera da s vama pođe na kratku test vožnju tijekom koje ćete moći ustanoviti je li problem lupanja i škripanja ili čega već uklonjen. Ukoliko niste zadovoljni obavljenim poslom, nemojte preuzeti automobil.

Kada je riječ o redovnim servisima tada je prvo i osnovno pravilo proučiti korisnički priručnik (knjižicu koja se najčešće nalazi u pretincu ispred suvozača) kako biste ustanovili koje radnje i izmjene preporučuje proizvođač nakon prijeđene kilometraže. Ovim ćete se lakše ograditi od mogućih 'dodatnih i preporučljivih' radnji koje će vam sugerirati ovlašteni serviser. Obično postoje dvije preporuke, ona za normalnu vožnju i ona za tešku uporabu. Osim ako automobil niste koristili u ekstremnim klimatskim uvjetima, ili za stalna kratkotrajna putovanja poput primjerice dostava, najčešće je riječ o zamijeni dijelova namijenjenih normalnoj uporabi.

Jednom kada ste ustanovili u koju grupaciju servisa vaše vozilo spada nazovite i ugovorite termin. Na servis ponesite knjižicu vozila i od servisera zatražite isključivo izmjenu onih komponenata koje proizvođač preporučuje. Na taj čete se način osigurati da cijenu redovnog servisa ne preplatite. Također tražite izmjenu isključivo originalnim dijelovima, a ne nekim dalekoistočnim poluproizvodima.

Naposljetku valja istaknuti kako su slučajevi krađe ovlaštenih hrvatskih servisera doista rijetki (osobno se ne sjećamo nijednog takvog slučaja), no kao u svim situacijama u svakodnevnom životu – nikada ne škodi biti na oprezu.

   
AUTOSPORT

Massa u problemima na testiranju

Ferrari je s postavom Felipe Massa i Kimi Raikkonen završio i posljednji dan četvorodnevnog testiranja na mokroj stazi u Vallelungi.

....................................opširnije


McLaren otkazao testiranja

McLaren će prekinuti dan ranije testiranje koje je bilo predviđeno da traje tri dana. Razlog prekida je loše vrijeme na stazi Ricardo Tormo u Španjolskoj.

....................................opširnije


MOTOCIKLI

Suzuki Intruder M1800R

Predstavljan prošle godine u Milanu i dugo očekivani motor iz porodice Intrudera M1800R konačno je stigao i na naša tržišta, zapravo u naše ruke. Prije svega bi se htjeli zahvaliti tvrtki Eurorent iz Zagreba koja nam je omogućila...

....................................opširnije


Kymco Xciting

Kada proizvod nosi oznaku Made in Tajvan, kupci obično imaju razlog za oprez. To je bio razlog da testiramo prvi Maxi skuter proizvođača Kymco koji nosi ime Xciting 500. Prvi pozitivni dojam je dizajn. Linije Xcitinga su naročito ugodne...

....................................opširnije


TEHNIKA

DETONACIJE

Do detonacije dolazi kada preskoči iskra koja izgori u blizini elektroda svjećica. Plameni val koji tada nastaje širi se po cijelom radnom prostoru i tlači još neizgorenu smjesu od koje se stvara niz novih žarišta oko kojih se šire valovi (koji inaće potiskuju klip) brzinom i do 300 – 500 m/s (kada motor radi kako treba ta brzina izgaranja iznosi 40 – 60m/s)...

....................................opširnije


ZUPČASTI REMEN

U povijesti automobilskih motora bilo je malo rješenja koja su izazvala toliko kontroverznih mišljenja, pohvala i kritika, koliko zupčasti remen. Mnogi se još uvijek zaklinju u njegova uvjerljiva svojstva, posebice tih rad i jednostavno održavanje, no brojni ga kupci ne žele u svom automobilu...

....................................opširnije


ANKETA


Rezultati

SPONZORI
VIC DANA

Kočnice za 300kn

Policajac zaustavlja vozaca:
- Ne valja vam kocnica. To ce vas kostati 300 kuna.
- Super! Za isto su mi u servisu htjeli uzeti 1.500!

<< nazad       sljedeći >>

SAVJETI

KAKO UVESTI AUTOMOBIL?

1. Prvo morate pribaviti potvrdu proizvođača, kojom se potvrđuje kojim je ECE pravilnicima ili EEC smjernicama udovoljavalo vaše vozilo u trenutku proizvodnje...

........................opširnije


KORISNI SAVJETI

Po završetku vožnje, a prije gašenja motora ključem, najprije preko odgovarajućih prekidača ugasiti...

........................opširnije


TESTOVI

MAZDA 3MPS

Ovaj novi model je sada najmoćniji u klasi, opremljen je s istim motorom kao 6MPS sa 260 konjskih snaga, obujma 2.3 litre s turbo punjačem, i 380 Nm zakretnog momenta.

........................opširnije


NOVI VOLKSWAGEN PASSAT

Zahvaljujući Auto Bleizifferu Požega, zastupniku Volkswagen vozila, ekskluzivno smo testirali novi Volkswagen Passat.
Testirali smo vjerojatno najpopularniji model 1.9 TDI od 105 konja...

........................opširnije


VREMEPLOV

FORD GT40

Povijest Forda GT 40 počela je u ranim šezdesetim, a trajala je gotovo još cijelo desetljeće. U to vrijeme otkrivena su neka nevjerovatna vozila koja su čistila konkurenciju pred sobom...

........................opširnije


MERCEDES SL 300

Mercedes-Benz SL300 je stvoren kao sportski auto čija je uloga bila u utrkama. 1952. coupe postiže impresivne rekorde u uspjesima na godišnjim bitnim utrkama...

........................opširnije


TUNING

Subaru PWRC

Popularni Subaru WRX STI C-specifikacije opće je poznat brend za auto utrke, a od sada se nudi u različitim trkaćim varijatama, ovisno o potrebi natjecanja.

........................opširnije


CHIP TUNING

Kod svake rasprave o tuningu, odnosno o preradi auta i njegovog motora kako bi se dobile bolje performanse, uvijek se spominje neka elektronika, njezina izmjena i ugradnja...

........................opširnije


 
 
Powered by Apartmani Pakoštane Drage Vrgada Vrana      © 2002-2006