POČETNA STRANICA  | TESTOVI  |  TEHNIKA  |  MOTOCIKLI  |  SPORT  |  SAVJETI  |  VREMEPLOV  |  FORUM  |  TUNING       
 

 

Dvostruka pobjeda Renaulta, Fischella prvi

Talijan Giancarlo Fisichella ostvari je svoju treću pobjedu u karijeri, drugu za Renault poslije odlične vožnje u kojoj je tijekom cijele utrke imao situaciju pod kontrolom. To je njegova druga pobjeda u karijeri koju je pobijedio startavši s pole positiona, a pobjedu je kao i pole position posvetio svom dugogodišnjem prijatelju Pietru koji je poginuo prošli tjedan. Njegov timski kolega Fernando Alonso napravio je još bolji posao probivši se na startu s sedme na treću poziciju. Na samom startu utrke prošao je pored oba McLarena, da bi u prvom zavoju obišao i oba Willimasova vozača. Nakon toga se vozio iza Buttona da bi ga nakon izlaska iz boksa prilikom drugog ulaska obišao i do kraja utrke potvrdio tu prednost.

Jenson Button još je jednom potvrdi jako dobru formu Honde osvojivši treće mjesto. Na startu je zadržao svoju startnu poziciju, no nije moga sljediti tempo Fisichelle koji je redao krug za krugom najbrža vremena. Drugo mjesto izgubio je kroz boxove, Alonso je brzo odvozi posljednje krugove prije odlaska u box, što je uz brze mehaničare pretvorio u drugo mjesto, koje je Button samim time izgubio. Iako je trećo mjesto jako dobar rezultat i s 11. prikupljenih bodova dijeli drugo mjesto u prvenstvu s Michaelom Schumacherom, razočaranje nakon utrke je bilo vidljivo. Njegov timski kolega Rubens Barrichello odvozi je još jednu blijedu utrku osvojivši 10. mjesto, ali i s zaostatkom od jednog kruga. Uz to dobio stop/go kaznu radi kršenja ograničenja brzine u boxu.

Juan Pablo Montoya odvozio je još jednu rutinsku vožnju za McLaren Mercedes došavši još jednom u bodove. Nije puno riskirao u utrci, iako je u jednom trenutku za vrijeme drugih ulazaka u box kada je nizao najbrža vremena bio ozbiljan konkurent za postolje, no na kraju se ipak morao zadovoljit s 5. bodova. Njegov timski kolega Kimi Raikkonen još jednom je neslavno završio utrku, ovaj puta već u prvom krugu. Odustao je nakon pucanja stražnjeg ovjesa, Kimi trenutno ima samo 6. bodova, glavni konkurent Alonsao ima tri puta više bodova.

Ferarri je još jednom imao dobru «berbu» bodova, s tim da su ovaj puta oba vozača među osvajačima. Felipe Massa startao je s 21. pozicije i s samo jednom taktikom zaustavljanja dogurao do pete pozicije, ispred Michaela Schumacher koji je startao kao 14. i završio s manje od sekunde zaostatka iza timskog kolege. Schumacher u posljednjih 10-ak krugova nije htio riskirat sudar te je utrku mirno priveo kraju. Od njegove vožnje još pamtimo nadmudrivanje s Villeneuvom i Trullijem. Ferrari je skupio odličnih 7. bodova uzme li se u obzir startna mjesta koja su pokvarile kazne zbog promjene motora.

Prve bodove za BMW Sauber osvojio je izvrstan Jacques Villeneuve koji je i prvu utrku odvozio jako dobro, a s istom formom je došao i ovdje i osvojio 2. jako važna boda. Još bolji nastup ubilježio je Nick Heidfel koji je konstantno bio na 5. mjestu, no samo 8. krugova prije kraja izdao ga je motor, i tako je BMW propustio priliku da oba vozača osvoje bodove, ali ako ništa drugo, pokazali su izvrstan potencijal.

Toyota je s Ralfom Schumacherom došla do bodova nakon razočaravajuće prve utrke. Ralf je startao kao posljednji, i već je nakon prvih nekoliko krugova napredovao čak 10. mjesta (!). Pred sam kraj utrke «puhao» je za vratom Villeneuvu, ali više nije mogao. Ostaje nam samo da se pitamo što bi tek učinio da nije morao mijenjat motor. Njegov timski kolega izvrsno je iskoristio startnu poziciju s koje je na startu i napredovao za jedno mjesto. Gledajući njegovu vožnju dobili smo osjećaj kao da je prvi dio prvog stinta jako dobro vozio, ali je nakon toga poče gubiti vremena po krugu, najvjerovatniji razlog je Brigdestone, kada su perfomanse počele padati izgubio je poziciju od Villeneuva te kasnije od Michaela. Čini se kako u Toyoti pokazuju znakove napretka, ali je to sve još daleko od očekivanoga.

Sqadra Toro Rosso još jednom je ubilježila sjajan rezultat ostvarivši 11. mjesto s Vitantoniom Liuzzijem koji je imao mnogo dvoboja tijekom utrke iz kojih je što je najvažnije izlazio kao pobjednik. Njegov timski kolega Scot Speed odustao je 15. krugova prije kraja.

Jedan jako dobar nastup zabilježila je momčad Midlanda F1, Christian Alberts je imao jako dobru utrku te je završio kao 12., odmah iza njega je i njegov timski kolega Tiago Monteiro. za super Aguri utrku je uspio završit samo Takuma Sato, njegov kolega Yui Ide završio je svoju utrku 23 kruga prije kraja.

U Williams Cosworth mogu biti jako, jako ljuti prikazanim u utrci. Nakon samog starta Mark Webber je izgubi jednu poziciju od Alonsa iza kojeg se izvrsno držao, no čini se kako je bliska vožnja bolida ispred uzela danak u obliku eksplozije motora, vozio se 15. krug. Nico Rosberg na startu je izgubio poziciju od timskog kolege, a kako je utrka odmicala gubio je još pozicija da bi doživio istu sudbinu kao i Webber, drugu eksploziju Coswortha u ranom dijelu utrke, točnije šestom krugu.

I oba Red Bulla su ostala bez vozača koji je završio utrku. Christian Klien je nastradao ovjes veću prvom krugu, dok je David Choulthard završio utrku samo 10. krugova kasnije.


Prve dvije utrke bile su odlična najava nastavka sezone. Većina vozača dolazi s novim motorom, dok će neki vozit drugu utrku s istim, u svakom slučaju biti će zanimljivo za dva tjedna u Australiji kada je na rasporedu utrka u Melbornu.


Rezultati VN Malezije:
1 G. Fisichella Renault 1:30:40.529
2 F. Alonso Renault + 4.585
3 J. Button Honda + 9.631
4 JP. Montoya McLaren + 39.351
5 F. Massa Ferrari + 43.254
6 M. Schumacher Ferrari + 43.854
7 J. Villeneuve BMW + 1:20.461
8 R. Schumacher Toyota + 1:21.288
9 J. Trulli Toyota + 1 krug
10 R. Barrichello Honda + 1 krug
11 V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso + 2 kruga
12 C. Albers Midland F1 + 2 kruga
13 T. Monteiro Midland F1 + 2 kruga
14 T. Sato Super Aguri + 3 kruga

Lista odustalih:
15 N. Heidfeld BMW + 8 krugova
16 S. Speed Scuderia Toro Rosso + 15 krugova
17 Y. Ide Super Aguri + 23 kruga
18 M. Webber Williams + 40 krugova
19 D. Coulthard Red Bull + 46 krugova
20 C. Klien Red Bull + 50 krugova
21 N. Rosberg Williams + 50 krugova
22 K. Räikkönen McLaren + 56 krugova

Frane Pijuk

   
AUTOSPORT

Massa u problemima na testiranju

Ferrari je s postavom Felipe Massa i Kimi Raikkonen završio i posljednji dan četvorodnevnog testiranja na mokroj stazi u Vallelungi.

....................................opširnije


McLaren otkazao testiranja

McLaren će prekinuti dan ranije testiranje koje je bilo predviđeno da traje tri dana. Razlog prekida je loše vrijeme na stazi Ricardo Tormo u Španjolskoj.

....................................opširnije


MOTOCIKLI

Suzuki Intruder M1800R

Predstavljan prošle godine u Milanu i dugo očekivani motor iz porodice Intrudera M1800R konačno je stigao i na naša tržišta, zapravo u naše ruke. Prije svega bi se htjeli zahvaliti tvrtki Eurorent iz Zagreba koja nam je omogućila...

....................................opširnije


Kymco Xciting

Kada proizvod nosi oznaku Made in Tajvan, kupci obično imaju razlog za oprez. To je bio razlog da testiramo prvi Maxi skuter proizvođača Kymco koji nosi ime Xciting 500. Prvi pozitivni dojam je dizajn. Linije Xcitinga su naročito ugodne...

....................................opširnije


TEHNIKA

DETONACIJE

Do detonacije dolazi kada preskoči iskra koja izgori u blizini elektroda svjećica. Plameni val koji tada nastaje širi se po cijelom radnom prostoru i tlači još neizgorenu smjesu od koje se stvara niz novih žarišta oko kojih se šire valovi (koji inaće potiskuju klip) brzinom i do 300 – 500 m/s (kada motor radi kako treba ta brzina izgaranja iznosi 40 – 60m/s)...

....................................opširnije


ZUPČASTI REMEN

U povijesti automobilskih motora bilo je malo rješenja koja su izazvala toliko kontroverznih mišljenja, pohvala i kritika, koliko zupčasti remen. Mnogi se još uvijek zaklinju u njegova uvjerljiva svojstva, posebice tih rad i jednostavno održavanje, no brojni ga kupci ne žele u svom automobilu...

....................................opširnije


ANKETA


Rezultati

SPONZORI
VIC DANA

Kočnice za 300kn

Policajac zaustavlja vozaca:
- Ne valja vam kocnica. To ce vas kostati 300 kuna.
- Super! Za isto su mi u servisu htjeli uzeti 1.500!

<< nazad       sljedeći >>

SAVJETI

KAKO UVESTI AUTOMOBIL?

1. Prvo morate pribaviti potvrdu proizvođača, kojom se potvrđuje kojim je ECE pravilnicima ili EEC smjernicama udovoljavalo vaše vozilo u trenutku proizvodnje...

........................opširnije


KORISNI SAVJETI

Po završetku vožnje, a prije gašenja motora ključem, najprije preko odgovarajućih prekidača ugasiti...

........................opširnije


TESTOVI

MAZDA 3MPS

Ovaj novi model je sada najmoćniji u klasi, opremljen je s istim motorom kao 6MPS sa 260 konjskih snaga, obujma 2.3 litre s turbo punjačem, i 380 Nm zakretnog momenta.

........................opširnije


NOVI VOLKSWAGEN PASSAT

Zahvaljujući Auto Bleizifferu Požega, zastupniku Volkswagen vozila, ekskluzivno smo testirali novi Volkswagen Passat.
Testirali smo vjerojatno najpopularniji model 1.9 TDI od 105 konja...

........................opširnije


VREMEPLOV

FORD GT40

Povijest Forda GT 40 počela je u ranim šezdesetim, a trajala je gotovo još cijelo desetljeće. U to vrijeme otkrivena su neka nevjerovatna vozila koja su čistila konkurenciju pred sobom...

........................opširnije


MERCEDES SL 300

Mercedes-Benz SL300 je stvoren kao sportski auto čija je uloga bila u utrkama. 1952. coupe postiže impresivne rekorde u uspjesima na godišnjim bitnim utrkama...

........................opširnije


TUNING

Subaru PWRC

Popularni Subaru WRX STI C-specifikacije opće je poznat brend za auto utrke, a od sada se nudi u različitim trkaćim varijatama, ovisno o potrebi natjecanja.

........................opširnije


CHIP TUNING

Kod svake rasprave o tuningu, odnosno o preradi auta i njegovog motora kako bi se dobile bolje performanse, uvijek se spominje neka elektronika, njezina izmjena i ugradnja...

........................opširnije


 
 
Powered by Apartmani Pakoštane Drage Vrgada Vrana      © 2002-2006