POČETNA STRANICA  | TESTOVI  |  TEHNIKA  |  MOTOCIKLI  |  SPORT  |  SAVJETI  |  VREMEPLOV  |  FORUM  |  TUNING       
 

 

XENONSKA SVJETLA

Večina ljubitelja tuninga, posebice onih kojima je važan izgled auta, žele imati i ksenonska svjetla (HID – High Intense Discharge ili prevedeno svijetla s izbojem u plinu). No zbog visoke cijene, ograničene dostupnosti i neznanja, tuneri se odlučuju na kupnju razno raznih halogenih žarulja u plavoj boji. Kao prvo, većinu ljudi zanima je li to legalno. Pri pravilnom odabiru i montazi JE! Za legalizaciju, takvih, naknadno ugrađenih svjetala potrebno je dobiti homologaciju. Homologacija za svjetla s izbojem u plinu (popularno zvanim xenonkama) zahtijeva da je vozilo opremnjeno automatskom regulacijom visine snopa svijetala i pranjem tih istih. Da odmah pojasnim što NIJE automatsko podešavanja visine. To nije regulator unutar vozila (najčešće na kokpitu) u obliku okruglog prekidaca s vrijednostima od 0-3 (ili 4). Vec toga nema i visina se prilagođava senzorima koji su ugrađeni u autu. Taj dio je i najproblematičniji, jer se pranje farova lako montira na odbijač. Neke države u homologaciji imaju i navedenu najvišu dozvoljenu vrijednost snagu u kelvinima(kod ovakvi Žarulja snaga se mjeri u Kelvinima, to nije temperatura) koje HID žarulje smiju imati. Princip po kojem radi ksenoska žarulja je potpuno drugačiji nego princip drugih žarulja. Naime takva žarulja nema žarnu nit već manji prostor koji je ispunjen plinom (više vrsta plinova, među ostalim merkuri i ksenon – njega je najmanje J) i dvije elektrode. Da bi se uspostavio kontakt između dvije elektrode potrebna je jaka struja (oko 20.000-25.000 volti), a kad je u tom, plinu ispunjenom, prostoru doslo do povezivanja, tada se napon smanji na 85V. To traje dijelić sekunde, a tada svijetla jako zabljesnu, a onda se u roku 5-10 sekundi griju i svijetle sve jače dok ne postignu radnu “snagu”. Po tome se vide “prava” ksenonska svijetla. Princip je sličan kao na neonskoj žarulji. Zbog toga takav sistem osim žarulja još zahtijeva balast i starter (ballast unit, ignition). Neki proizvođaci već u balastu nude starter. Nema razlike. Ako kupujete u “kitu” tada je sve vec skupa.
Princim bi-xenonskih žarulja je sličan. Kad pogledate običnu H4 žarulju vidite da ima dvije niti. Jedna je otvorena, a ispod druge je mali komad nekog lima koji zaustavlja dio svijetlosti. Kad su upaljena oborena svijetla tada svijetli nit koje je zasjenjena, a pri dugom svijetlu se ta gasi a pali se druga, nezasjenjena nit. Kod bi-xenona, je princip sličan, samo što se onaj mali dio lima koji zasjenjuje, pomocu elektromagneta mice naprijed-nazad nekoliko milimetara. U bixenonskoj žarulju je samo jedno polje koje daje svijetlost.
Snaga ksenonskih svijetala se mjeri u Kelvinima,a ne u watina (zbog toga jer sva xenonska svijetla trose 35W – manje nego obicna halogena). Zašto u kelvinima? Osnova takvih izvora svijetlosti je prvenstveno bolja vidljivost i nikako ne šminka. Dobra vidljivost je u idealnim uvijetima sunčeva svijetlost koja iznosi oko 5250K. Dakle ksenonske zarulje s vrijednosti 5250K daju potpuno bijelu, sunčevu svjetlost na cestu. Što idemo niže to je manje svijetlosti (mjereno u luxima ili lumnima) i boja ide prema žutoj. Najbolje halogene zarulje imaju oko 4000K. Obicne oko 3.200K. Što idemo gore iznad 5250K to boja ide prema plavoj (nakon 8000K prema ljubicastoj – dugin spektar boja), ali se isto tako smanjuje količina svjetlosti (iako se jačina takve svijetlosti ne moze uspoređjivati s halogenim žaruljama jer je puno jača). Neki proizvođaci automobila ugrađuju baš takve sisteme vrijednosti 5250K i kod njih nema nikakvog plavog efekta, nego potpuno bijela boja. Vecina ih ugradjuje do 6800K. Na tržištu je moguće nabaviti i do 12.000K, ali su nelegalne i ljubicaste boje. Legalno je do vrijednoti 8000K, a i te su već JAKO plave. Oko 7.000K je jedna oku ugodna plavo-bijela svijetlost (da ne bude zabune – plavija nego kod serijskih HID, ne treba pretjeravati). Nemojte se uplašiti da se jako griju (vise od sunca). To je samo temperatura izmedju dvije elektrode gdje nastaje svijetlost. U osnovi se manje griju nego halogene.
O upotrebi takvih svijetala treba nešto znati. Kao prvo, osjetljivije su nego obične halogene žarulje, ali s pravilnom upotrebom životni vijek im je mnogo duži. Kod ksenonskih žarulja zaboravite na blendanje, ako ih imate vezane na duga svijetla (ili ako se prilikom blendanja pale i duga i kratka – japanski auti). Kad se ugase, treba sacekati da se ohlade. Neki proizvođaci savjetuju od 30 sekundi do 2 minute. U slučaju da vam je pregorjela žarulja i nije se upalila obavezno ugasite svijetla i NIKAKO NE PALITI PONOVO! Naime, starter je dao 25.000volti na žarulju. Iskra je preskočila, a žarulja se nije upalila. Pri sljedečem paljenju iskra više NEĆE preskočiti i struja čeka u kondenzatoru. Prilikom vađenja takve žarulje, gotovo sigurno je da ce ta struja preskočiti na masu auta i uništiti vam svu elektronsku opremu ili u najgorem slučaju na vas i ubiti vas!!!
Prilikom montaže treba biti jako oprezan. Naime žarulja je punjena plinovima među ostalim i merkurijem koji je iznimno otrovan i punjene su pod tlakom od oko 100bara. U slučaju ž pukne u blizini vas, može biti smrtno opasna. Osim toga pri paljenju se razvija struja oko 20-25KV. Balast ne smije nigdje biti u dodiru s masom auta i preporučljivo je da nije izložen direktnom izvoru vode.
Takvi sistemi se mogu montirati na sve novije automobile. Postoje dvije vrste žarulja i to su D2R i D2S. D2R žarulje se danas više ne koriste. Napravljene su samo za stari model Mercedes E klase koji je tada dao odgovor na BMW-ove ksenonske žarulje u seriji 5. Mercedes je tada upotrebljavao reflektorske farove,a ne projektorske (s lećama). Slične su H4 žaruljama odnosno djelomično su zasjenjene. Danas se upotrebljavaju D2S. Slične su H1, H3, H7 žaruljama, odnosno nisu zasjenjene, a farovi su tako napravljeni da pravilno lome takav izvor svijetlosti. D2R se teško može naći na tržištu. Ksenonske žarulje se mogu ugraditi u sve tipove farova. Važno je samo da imaju grlo istog tipa. Preporučuju se farovi s lećama, budući da su reflektorski napravljeni za halogene žarulje i takvi u kombinaciji s ksenonskim žaruljama daju puno jaču svijetlost, što može prouzročiti zasljepljivanje vozača koji dolazi iz drugog smjera.
Na sto treba biti pozoran pri kupnji. Nikako ne kupujte kitove koji su od Helle, Osrama ili Phillipsa, jer ti proizvođači rade sisteme ISKLJUČIVO za serijsku ugranju i nikako za daljnju prodaju. Dakle marketinški trik. Osim ako kupujete cijeli komplet od nekog prizvođaca automobila, ali takva kupnja ima jako visoku cijenu. Postoji puno firmi koji se bave time. Najvise ih je iz Koreje, Taivana, Japana i SAD-a, a to ne znači da su loši. Pri kupnji je važno da sve kupujete u kompletu jer su tako sve komponente prilagođene jedne drugima. Neke žarulje neće raditi na drugim balastima ili ako vec rade onda im se time skraćuje vijek trajanja. Cijene su različite od 300-600 USD, a tome treba pridodati poštarinu (50-100USD) i našu carinu i PDV (oko 33%). Pri kupnji izbjegavajte Vestek, Misterjung.com i Bohmen proizvođače. Ostali su dobri.

   
AUTOSPORT

Massa u problemima na testiranju

Ferrari je s postavom Felipe Massa i Kimi Raikkonen završio i posljednji dan četvorodnevnog testiranja na mokroj stazi u Vallelungi.

....................................opširnije


McLaren otkazao testiranja

McLaren će prekinuti dan ranije testiranje koje je bilo predviđeno da traje tri dana. Razlog prekida je loše vrijeme na stazi Ricardo Tormo u Španjolskoj.

....................................opširnije


MOTOCIKLI

Suzuki Intruder M1800R

Predstavljan prošle godine u Milanu i dugo očekivani motor iz porodice Intrudera M1800R konačno je stigao i na naša tržišta, zapravo u naše ruke. Prije svega bi se htjeli zahvaliti tvrtki Eurorent iz Zagreba koja nam je omogućila...

....................................opširnije


Kymco Xciting

Kada proizvod nosi oznaku Made in Tajvan, kupci obično imaju razlog za oprez. To je bio razlog da testiramo prvi Maxi skuter proizvođača Kymco koji nosi ime Xciting 500. Prvi pozitivni dojam je dizajn. Linije Xcitinga su naročito ugodne...

....................................opširnije


TEHNIKA

DETONACIJE

Do detonacije dolazi kada preskoči iskra koja izgori u blizini elektroda svjećica. Plameni val koji tada nastaje širi se po cijelom radnom prostoru i tlači još neizgorenu smjesu od koje se stvara niz novih žarišta oko kojih se šire valovi (koji inaće potiskuju klip) brzinom i do 300 – 500 m/s (kada motor radi kako treba ta brzina izgaranja iznosi 40 – 60m/s)...

....................................opširnije


ZUPČASTI REMEN

U povijesti automobilskih motora bilo je malo rješenja koja su izazvala toliko kontroverznih mišljenja, pohvala i kritika, koliko zupčasti remen. Mnogi se još uvijek zaklinju u njegova uvjerljiva svojstva, posebice tih rad i jednostavno održavanje, no brojni ga kupci ne žele u svom automobilu...

....................................opširnije


ANKETA


Rezultati

SPONZORI
VIC DANA

Kočnice za 300kn

Policajac zaustavlja vozaca:
- Ne valja vam kocnica. To ce vas kostati 300 kuna.
- Super! Za isto su mi u servisu htjeli uzeti 1.500!

<< nazad       sljedeći >>

SAVJETI

KAKO UVESTI AUTOMOBIL?

1. Prvo morate pribaviti potvrdu proizvođača, kojom se potvrđuje kojim je ECE pravilnicima ili EEC smjernicama udovoljavalo vaše vozilo u trenutku proizvodnje...

........................opširnije


KORISNI SAVJETI

Po završetku vožnje, a prije gašenja motora ključem, najprije preko odgovarajućih prekidača ugasiti...

........................opširnije


TESTOVI

MAZDA 3MPS

Ovaj novi model je sada najmoćniji u klasi, opremljen je s istim motorom kao 6MPS sa 260 konjskih snaga, obujma 2.3 litre s turbo punjačem, i 380 Nm zakretnog momenta.

........................opširnije


NOVI VOLKSWAGEN PASSAT

Zahvaljujući Auto Bleizifferu Požega, zastupniku Volkswagen vozila, ekskluzivno smo testirali novi Volkswagen Passat.
Testirali smo vjerojatno najpopularniji model 1.9 TDI od 105 konja...

........................opširnije


VREMEPLOV

FORD GT40

Povijest Forda GT 40 počela je u ranim šezdesetim, a trajala je gotovo još cijelo desetljeće. U to vrijeme otkrivena su neka nevjerovatna vozila koja su čistila konkurenciju pred sobom...

........................opširnije


MERCEDES SL 300

Mercedes-Benz SL300 je stvoren kao sportski auto čija je uloga bila u utrkama. 1952. coupe postiže impresivne rekorde u uspjesima na godišnjim bitnim utrkama...

........................opširnije


TUNING

Subaru PWRC

Popularni Subaru WRX STI C-specifikacije opće je poznat brend za auto utrke, a od sada se nudi u različitim trkaćim varijatama, ovisno o potrebi natjecanja.

........................opširnije


CHIP TUNING

Kod svake rasprave o tuningu, odnosno o preradi auta i njegovog motora kako bi se dobile bolje performanse, uvijek se spominje neka elektronika, njezina izmjena i ugradnja...

........................opširnije


 
 
Powered by Apartmani Pakoštane Drage Vrgada Vrana      © 2002-2006