POČETNA STRANICA  | TESTOVI  |  TEHNIKA  |  MOTOCIKLI  |  SPORT  |  SAVJETI  |  VREMEPLOV  |  FORUM  |  TUNING       
 

 

NOVI VOLKSWAGEN PASSAT

Zahvaljujući Auto Bleizifferu Požega, zastupniku Volkswagen vozila, ekskluzivno smo testirali novi Volkswagen Passat.
Testirali smo vjerojatno najpopularniji model 1.9 TDI od 105 konja.
Za početak – povijest.
Ovo je šesta generacija Passata, koja zamjenjuje 9 godina star model, podvrgnut lakšem kiruškom zahvatu i pomlađivanju prije četiri godine.
Dugo očekivana nova verzija Passata donosi zaista pregršt novosti. Krenimo od dizajna. Prednjim krajem automobila dominira lijepa maska trapeznog oblika, koja se spušta do ruba prednjeg branika.
Kao i spomenuta maska, i svjetla su interesantnog i lijepog oblika. U branik su ugrađeni elegantni, vrlo tanki pokazivači smjera, koji se nalaze i u kućištima vanjskih ogledala.
Cijeli prednji kraj automobila je vrlo zaobljen, a gledano s boka zaobljenost se proteže u vrlo dugačku liniju limuzine.




Krov je također vrlo zaobljen čime se dobiva još prostranija kabina, a posebno je mnogo prostora na stražnjim sjedalima, odnosno u visini stražnjeg dijela unutrašnjosti, gdje se sada mogu smjestiti i zaista visoki ljudi.
No da ne bi sve bilo zaobljeno, tu je stražnji kraj automobila. Gledano s boka, stražnji branik se podiže i isturen je u odnosu na poklopac prtljažnog prostora. Sam poklopac je ravna ploha, nakon koje se linija naglo spušta prema braniku i stvara liniju u obliku spojlera.




Stražnja svjetla ipak u potpunosti prate liniju prednjih svjetala, te također iz trapeznog oblika izlazi okruglo svjetlo. Stražnja svjetla posebno su atraktivna noću kada se najbolje uočava njihova LED tehnologija.
U odnosu na prošlu generaciju, novi Passat je povećan u svakom pogledu. Dužina sada iznosi 4.77 metara, što je u odnosu na prethodnika 6.2 cm duže, ujedno je 7.4 cm širi i 1 cm viši. Iako je to povećanje naizgled samo nekoliko centimetara, itekako se primjećuje i pri letimičnom pogledu.
Idemo u unutrašnjost. Novi Passat je vrlo elegantan, prostran i udoban. Instrumenti su vrlo pregledni, a središnja konzola, osim promijenjenog oblika u rasporedu komandi ne donosi ništa novo, tako da će se svi stari i budući vozači Passata vrlo lako snaći. Ovaj jednostavan, no moderan dizajn apsolutno će zadovoljiti potrebe kupaca novog Passata, a to će kao i uvijek biti obitelji i poslovni ljudi.




Sjedala u novom Passatu su tvrda, no i vrlo udobna, a s obzirom na mogućnost podešavanja u svim smjerovima, lako je pronaći željenu poziciju. Straga je automobil još prostraniji, a prtljažni prostor je također povećan te sada iznosi 565 litara. Pored mnoštva mogućnosti koje Passat pruža u serijskoj opremi u jednom od četiri paketa opreme (Trendline, Comfortline, Sportline, Highline), postoji i čitav niz dodatne opreme koju je u automobil moguće ugraditi. Sam osnovni Trendline paket sadrži već: ABS, ASR, ESP, 10 zračnih jastuka, radio sa CD-om, daljinsko centralno zaključavanje, električne podizače prozora i kilma uređaj Climatic. E sad dobro slušajte dodatnu opremu. Jedna od inovacija koja dolazi sa svakim novim Passatom je elektro - mehanička ručna kočnica, koja se uključuje pritiskom na gumb, a isključuje prilikom kretanja automatski. Uz ručnu kočnicu dolazi i auto-hold funkcija koja pritiskom na gumb automobil zadržava i na velikim strminama, a posebno je praktična na semaforima i u kombinaciji sa automatskim mjenjačem te se prilikom njene uporabe nožna kočnica ne treba držati.



Novi Passat više nema ni klasičnu kontakt bravu, već se sada cijeli daljinski upravljač za otvaranje vrata, prtljažnika i prozora umetne u otvor te se pritiskom na čeoni dio uključuje 'kontakt' i zatim pokreće motor.
Kao dodatna oprema dostupan je sistem KESSY, a tada za startanje automobila uopće nije potrebno dati kontakt, a jednako tako niti otključavati automobil, jer on prepoznaje prisustvo transmitera u svojoj blizini i ostalo radi sam.
Pored tempomata sada je dostupna i opcija automatske kontrole udaljenosti. Tako automobil sam koči ukoliko se pri zadanoj brzini približi do udaljenosti koja je zadana kao minimalna sigurnosna udaljenost.
Kao opcija dolazi i Bluetooth. Ukoliko posjedujete telefon sa Bluetoothom, više nije potrebno SIM karticu vaditi iz telefona i stavljati u uređaj u automobilu, već se mobilni telefon i uređaj u automobilu sinkroniziraju te automatski funkciju preuzima uređaj u automobilu.
U automobilu se nalazi i utičnica od 220 V. Dakle svi uređaji koji su se sada punili preko 12V utičnice i posebnih adaptera mogu se puniti jednostavno kao i kod kuće ili u uredu.
U novosti ulaze i svjetla koja prate zavoje, ali ne u izdanju na kakva smo već navikli. Radi se naime o dodatnom svjetlu koje prati cestu, a dolazi u kombinaciji sa unaprijeđenim bi-xenon svjetlima.




Toliko o novitetima, idemo na motore. U novog Passata ugrađuju se četiri sasvim nova benzinska FSI motora: 1.6 115 KS, 2.0 150 KS te 2.0 Turbo FSI 200 KS, a krajem godine u Njemačkoj će početi i prodaja 3.2 litarskog V6 FSI motora sa 250 KS te već viđeni 1.6 litarski benzinski motor sa 102 KS. Sva tri dizelska motora u Passatu su također potpuno nova. Radi se o TDI motorima 1,9 105 KS, 2.0 140 KS te 2.0 170 KS. Dva posljednje navedena mogu se naručiti i sa DSG mjenjačem, dok je motor od 170 KS novi svjetski rekorder po specifičnoj snazi po litri obujma kod dizel motora.
I što se tiče samih voznih karakteristika, novi Passat donosi poboljšanja. Stražnja osovina je multilink sa 4 uporne ruke po kotaču, dok je prednja McPhersonova izrađena od aluminija te je čak 13 kg lakša od one na Passatu prošle generacije. Svaki Passat sada dolazi i sa 16 inčnim kočionim diskovima sa 'brisačima diska'. Za sigurnost putnika u automobilu brine 10 zračnih jastuka te serijski ESP sustav s novim, unaprijeđenim funkcijama.
Uz sve inovacije logično je i da novi Passat ima poboljšane vozne karakteristike. Pritom ne mislimo da karakteristike staroga nisu bile dobre, već da se razlika osjeti, posebno što se tiče upravljivosti i kompaktnosti. Passat prilikom vožnje po zavojitoj cesti ni po čemu ne daje zaključiti da se radi o 4.7 metara dugoj limuzini. Kompaktan je, vrlo stabilan i kao zalijepljen na cesti. Zvučna izolacija je znatno poboljšana, do te mjere da je teško procijeniti radi li se o dizelskom ili benzinskom motoru, kako prilikom stajanja, tako i prilikom vrlo brze vožnje, a jedino što se tada čuje jest strujanje zraka.




Zbog svega navedenog, vjerujemo da novog Passata u našem kraju očekuje svijetla budućnost. U korist tome govori i činjenica da će cijena u odnosu na prethodnika ostati gotovo neizmijenjena. Evo i cijena: najpovoljniji i najjeftiniji model je benzinac 1.6 od 102 konja za 171.788 kuna ili manje od 23.000 eura. Model koji mi vozimo a koji će vjerojatno biti i najpopularniji je 1.9 TDI od 105 konja košta 185.478 kuna ili oko 24.700 eura.
Naravno, Auto Beliziffer i Porsche leasing nude i mogućnost financiranja novog Passata putem leasinga s ostatkom vrijednosti. Odaberete li TDI snage 105 konja uz leasing od 5 godina i 10.000 kilometara godišnje, mjesečna rata sa PDV-om 1277 kuna uz 40 % učešća, 2047 kuna uz 20 % učešća ili 2820 kuna bez učešća.
Eto, toliko od mene. Nemojte nešto zamjerit....

Za www.oktani.com
Testirao: Slavenko Čuljak
Fotografije: Domagoj Zarić

   
AUTOSPORT

Massa u problemima na testiranju

Ferrari je s postavom Felipe Massa i Kimi Raikkonen završio i posljednji dan četvorodnevnog testiranja na mokroj stazi u Vallelungi.

....................................opširnije


McLaren otkazao testiranja

McLaren će prekinuti dan ranije testiranje koje je bilo predviđeno da traje tri dana. Razlog prekida je loše vrijeme na stazi Ricardo Tormo u Španjolskoj.

....................................opširnije


MOTOCIKLI

Suzuki Intruder M1800R

Predstavljan prošle godine u Milanu i dugo očekivani motor iz porodice Intrudera M1800R konačno je stigao i na naša tržišta, zapravo u naše ruke. Prije svega bi se htjeli zahvaliti tvrtki Eurorent iz Zagreba koja nam je omogućila...

....................................opširnije


Kymco Xciting

Kada proizvod nosi oznaku Made in Tajvan, kupci obično imaju razlog za oprez. To je bio razlog da testiramo prvi Maxi skuter proizvođača Kymco koji nosi ime Xciting 500. Prvi pozitivni dojam je dizajn. Linije Xcitinga su naročito ugodne...

....................................opširnije


TEHNIKA

DETONACIJE

Do detonacije dolazi kada preskoči iskra koja izgori u blizini elektroda svjećica. Plameni val koji tada nastaje širi se po cijelom radnom prostoru i tlači još neizgorenu smjesu od koje se stvara niz novih žarišta oko kojih se šire valovi (koji inaće potiskuju klip) brzinom i do 300 – 500 m/s (kada motor radi kako treba ta brzina izgaranja iznosi 40 – 60m/s)...

....................................opširnije


ZUPČASTI REMEN

U povijesti automobilskih motora bilo je malo rješenja koja su izazvala toliko kontroverznih mišljenja, pohvala i kritika, koliko zupčasti remen. Mnogi se još uvijek zaklinju u njegova uvjerljiva svojstva, posebice tih rad i jednostavno održavanje, no brojni ga kupci ne žele u svom automobilu...

....................................opširnije


ANKETA


Rezultati

SPONZORI
VIC DANA

Kočnice za 300kn

Policajac zaustavlja vozaca:
- Ne valja vam kocnica. To ce vas kostati 300 kuna.
- Super! Za isto su mi u servisu htjeli uzeti 1.500!

<< nazad       sljedeći >>

SAVJETI

KAKO UVESTI AUTOMOBIL?

1. Prvo morate pribaviti potvrdu proizvođača, kojom se potvrđuje kojim je ECE pravilnicima ili EEC smjernicama udovoljavalo vaše vozilo u trenutku proizvodnje...

........................opširnije


KORISNI SAVJETI

Po završetku vožnje, a prije gašenja motora ključem, najprije preko odgovarajućih prekidača ugasiti...

........................opširnije


TESTOVI

MAZDA 3MPS

Ovaj novi model je sada najmoćniji u klasi, opremljen je s istim motorom kao 6MPS sa 260 konjskih snaga, obujma 2.3 litre s turbo punjačem, i 380 Nm zakretnog momenta.

........................opširnije


NOVI VOLKSWAGEN PASSAT

Zahvaljujući Auto Bleizifferu Požega, zastupniku Volkswagen vozila, ekskluzivno smo testirali novi Volkswagen Passat.
Testirali smo vjerojatno najpopularniji model 1.9 TDI od 105 konja...

........................opširnije


VREMEPLOV

FORD GT40

Povijest Forda GT 40 počela je u ranim šezdesetim, a trajala je gotovo još cijelo desetljeće. U to vrijeme otkrivena su neka nevjerovatna vozila koja su čistila konkurenciju pred sobom...

........................opširnije


MERCEDES SL 300

Mercedes-Benz SL300 je stvoren kao sportski auto čija je uloga bila u utrkama. 1952. coupe postiže impresivne rekorde u uspjesima na godišnjim bitnim utrkama...

........................opširnije


TUNING

Subaru PWRC

Popularni Subaru WRX STI C-specifikacije opće je poznat brend za auto utrke, a od sada se nudi u različitim trkaćim varijatama, ovisno o potrebi natjecanja.

........................opširnije


CHIP TUNING

Kod svake rasprave o tuningu, odnosno o preradi auta i njegovog motora kako bi se dobile bolje performanse, uvijek se spominje neka elektronika, njezina izmjena i ugradnja...

........................opširnije


 
 
Powered by Apartmani Pakoštane Drage Vrgada Vrana      © 2002-2006