POČETNA STRANICA  | TESTOVI  |  TEHNIKA  |  MOTOCIKLI  |  SPORT  |  SAVJETI  |  VREMEPLOV  |  FORUM  |  TUNING       
 

 

MERCEDES SL 300



Sa trkaće staze na cestu

Mercedes-Benz SL300 je stvoren kao sportski auto čija je uloga bila u utrkama. 1952. coupe postiže impresivne rekorde u uspjesima na godišnjim bitnim utrkama. Na Grand prix-u u Bernu mercedes SL300 je pobijedio, vrhunske performanse su potvrdile i visoka mjesta na utrci 24 sata Le Mans-a. Nürbugring je osvojio visoke pozicije i novi mercedesov sportski model je također pokupio pobjedu na stazi Carrera Panamericana u Mexiku. Sve je to pridonijelo velikom povratku mercedesa u auto sport, pobjeđujući u tom veoma uspješnom periodu prije Drugog Svijetskog Rata.

Iako nije bilo u planu staviti SL300 u serijsku proizvodnju, vijeće Daimler-Benz-a je stalno nagovarano od strane Maximiliana Hoffmana da se krene u serijsku proizvodnju. Glavni uvoznik mercedesovih automobila u Ameriku neumorno je tražio da se sportski modeli ponude njegovoj dobro stojećoj klijenteli, a SL300 se savršeno uklapao u tu računicu. Nakon dužeg razmatranja je dano zeleno svijetlo od strane uprave da se počne proizvoditi cestovna verzija SL300 i kao manja verzija tog auta s otvorenim krovom, SL190.

Dva modela su trebala imati premijeru za manje od šest mjeseci od odobrenja za proizvodnju. Prilika je bio „International Motor Show“ koji se održavao u New Yorku od 6 veljače do 14 veljače, 1954, u to vrijeme najpoznatijeg Američkog auto sajma. Inženjeri su se odazvali izazovu u utrci s vremenom i SL300 i njegov manji brat SL190 su bili spremni primiti svo klicanje svjetine. Serijska proizvodnja je počela u Sindelfingenu, u kolovozu 1954. cijena je bila 29 000 DEM, vrlo visoka brojka za to razdoblje, osobito ako se usporedi s modelom 170 Vb koji se porodavao po cijeni od 7 900 DEM.




Karoserija

Karoserija za SL300 je razvijana sa primarnom zadaćom što boljeg svladavanja otpora zraka.. Rezultat toga je bila aero dinamična linija s nekoliko ukrasa, auto vjerno svom dizajnu koje je zadržalo svježinu i draž do današnjih dana. Divno proporcioniran i vrlo dinamičan.

Nova jurilica je bila prava atrakcija i zbog inovativno riješenog sistema otvaranja vrata. Vrata u stilu golubovih krila ( gullwing ) su predstavljala sami dizajn Mercedesa SL300. Kao primjer inovativnosti inženjera, i nemogućnosti da se konstruiraju klasična vrata ( zbog neuobičajeno visokog praga na ulazu koji se nije mogao spustiti zbog stabilnosti ), osmišljen je koncept vrata koja se otvaraju vertikalno prema gore. Elegancija njegove bočne strane je nedirnuta jer je ručka za otvaranje diskretno smještena i izvuče se, nije povezana s bravom. Vrata se otvaraju uz pomoć teleskopskih opruga.

Cjevasta šasija koju je dizajnirao Rudolf Uhlenhaut smanjivala je težinu na minimum i omogućavala maxmimalno iskorištavanje snage. Vrlo tanke cijevi su varene u trokut kako bi tvorile šasiju koja se isticala vrlo impresivnom uvrtnom tvrdoćom i malom težinom. to je bio i jedini adut kojim se opirao silama „rastezanja“. Standardna šasija težila je samo 82 kg, dok je gotovi auto koji je bio spreman za cestu težio 1 295 kg, uključujući rezervno kolo, alat i pun rezervoar.

Karoserija za SL300 je većinom od visoko kvalitetnih čeličnih limova, iako je od aluminija poklopac motora i prtljažnika te dijelovi vrata i pragova. Za relativno malu nadoplatu, mušterije su mogle izabrati model čija je cijela karoserija napravljena od lagane legure koja je smanjila težinu auta za 80 kg. Samo 29 mušterija je izabralo tu opciju i ta su auta vrlo tražena.


Tehnologija

Tehničku šminku SL300 duguje većinom Mercedesu 300 ( W 186 II ), izboru mnogih državnika i industrijalaca. Šestocilindrični motor sa mnogim preinakama od kojih vrijedi izdvojiti zamjenu karburatora direktnim ubrizgavanjem – tehnička prednost koja je bila godinama ispred svoga vremena. Ova nova tehnologija izvlačila je 158 kW ( 215 hp) a maximalna brzina je bila 260 km/h, ovisna o stražnjem osovinskom omjeru. Mušterije su mogle naručiti SL sa pet različitih omjera. Standardni 1:3.64 je primarno služio za jako ubrzanje uz prihvatljivih 235 km/h kao krajnjom brzinom. 1:3.89 i 1:4.11 su bili dobri i za veća ubrzanja dok je 1:3.42 nudio veću krajnju brzinu. Sa 1:3.25 se postizala brzina do 260 km/h dok je ubrzanje vrlo smanjeno. Ta opcija je pružala manje užitka u vožnji po gradu. SL300 je ubrzavao do 100 km/h u samo 10 sekundi, dok su testovi izmjerili prosječnu potrošnju od 15 litara na 100 km. Kapacitet rezervoara je bio 100 litara i bio je smješten na stražnjoj strani auta, mogao se povećati na 130 litara.

Motor je bio nagnut za 45 stupnjeva na lijevo da bi mogao stati pod poklopac, zbog čega je suvozačev prostor za noge smanjen. SL-ov centar gravitacije je bio skoro pa točno na sredini auta što je davalo odlične temelje za brzo i precizno svladavanje zavoja. Dodane su bubanj-kočnice da se poboljšaju performanse koje su 1961 zamijenjene disk-kočnicama.


Unutrašnjost

Unutrašnjost u SL300 je bila više solidna nego spektakularna. Tvornička sjedala su bila dostupna u tri različita uzorka. Većina mušterija je izabrala kožna. boja auta je metalik srebrna kao standardna, crvena, tamno plava i crna su kasnije postale popularnije.

Nedostatak prostora u SL-u je predstavljao neku vrstu izazov, ipak se radilo o sportskom autu. Upravljač se mogao spustiti, da omogući vozaču smještanje noga na papučice. Kad je sjeo, vozač je uživao u ergonomično impresivno riješenom dizajnu kokpita. Upravljač je bio na baš pravoj udaljenosti za ruke a stopala si inicijativno išla na papučice: SL300 je bio auta za vozačev užitak. Instrument ploča nije bila komplicirana, imala je pokazivač broja okretaja i brzine.


Upravljivost

Na cesti brzo shvatite da je SL300 kršten uobičajenim natpisima – „ lagani sportaš. Sa motorom od 215 hp i ukupnom težinom od samo 1300 kg, ubrzanje je impresivno...“. Upravljanje je bilo izravno a amortizeri su se brinuli da auto glatko zagrli cestu. Nije bilo sumnje da je SL300 auto najfinije sportske klase. Bio je daleko od nepraktičnoga, što je puno kupaca i samo priznalo. Za njih, ovo je bio brzi auto koji je nudio precizna vozna svojstva i izbjegavao vozačevo rasipanje energije. Prtljažnik je bio dovoljno velik a nadopunjivao se prostorom iza sjedala za dodatnu prtljagu. Kupci su mogli naručiti i model sa maximalno iskorištenim prostorom.


Kako je tisak gledao na SL300

Tisak je samo nizao nagrade za SL300. „Autosport“ napisao je: „vanjština SL300 je čudesna a performanse skoro pa nevjerojatne. Konstrukcija auta i kvaliteta izrade su vrhunske i cijeli koncept predstavlja beskompromisnu realizaciju svih novih ideja.“ Poslije testa, „Road & Track“ je napisao: „Na auto gledamo kao na cjelinu gdje je udobna unutrašnjost nadopunjena upečatljivom stabilnošću, laganim i preciznim upravljanjem te performansama koje najbolji proizvodi autoindustrije, čak i sa poboljšanjima, mogu ponuditi samo jedno još treba reći – sportska jurilica budućnosti je postala stvarnost.“ A „Auto, motor und sport“ je zabilježio: „Mercedes SL300 je najrafiniranije i istovremeno auto s najviše inspiracije u našoj eri – auto snova“



Maxi Hoffman diže tempo

Prvi modeli SL300 su prodani u Europi 1954, dok je Maxi Hiffman primio svoj prvi prodani u ožujku 1955. 1400 gullwing-a je sišlo s pokretne trake, a oko 1100 ih je našlo svoj put u Ameriku. Hoffman je zaskočio tržište vrlo dobro s novim autom i imao je svako pravo bit zadovoljan obavljenim poslom. Ali je imao i na umu potrebe svojih pronicljivih kupaca koji su htjeli više komfora, veći prtljažnik, puno pretinaca i kabriolet verziju. Hoffman je poruku proslijedio Stuttgartu u njegov je zahtjev još jednom urodio plodom – ovaj put u obliku roadster verzije koja je otkrivena 1957.


Uspjesi na utrkama i reliju

Trkaće gene SL-a su probali na utrkama vratiti mnogi vozači i privatnici u cijelom svijetu. SL300 se pojavljivao prvi put 1955 na nekim utrkama – i nije dugo čekao da kuša pobjedu. Osigurao je legendarni status i prije nego što je ušao u serijsku proizvodnju, zahvaljujući djelomično uspjesima u utrkama ali većim djelom nenadanom dizajnu. Otkad je proizveden, već preko 50 godina je jako poštovan klasični auto.


AKULA

   
AUTOSPORT

Massa u problemima na testiranju

Ferrari je s postavom Felipe Massa i Kimi Raikkonen završio i posljednji dan četvorodnevnog testiranja na mokroj stazi u Vallelungi.

....................................opširnije


McLaren otkazao testiranja

McLaren će prekinuti dan ranije testiranje koje je bilo predviđeno da traje tri dana. Razlog prekida je loše vrijeme na stazi Ricardo Tormo u Španjolskoj.

....................................opširnije


MOTOCIKLI

Suzuki Intruder M1800R

Predstavljan prošle godine u Milanu i dugo očekivani motor iz porodice Intrudera M1800R konačno je stigao i na naša tržišta, zapravo u naše ruke. Prije svega bi se htjeli zahvaliti tvrtki Eurorent iz Zagreba koja nam je omogućila...

....................................opširnije


Kymco Xciting

Kada proizvod nosi oznaku Made in Tajvan, kupci obično imaju razlog za oprez. To je bio razlog da testiramo prvi Maxi skuter proizvođača Kymco koji nosi ime Xciting 500. Prvi pozitivni dojam je dizajn. Linije Xcitinga su naročito ugodne...

....................................opširnije


TEHNIKA

DETONACIJE

Do detonacije dolazi kada preskoči iskra koja izgori u blizini elektroda svjećica. Plameni val koji tada nastaje širi se po cijelom radnom prostoru i tlači još neizgorenu smjesu od koje se stvara niz novih žarišta oko kojih se šire valovi (koji inaće potiskuju klip) brzinom i do 300 – 500 m/s (kada motor radi kako treba ta brzina izgaranja iznosi 40 – 60m/s)...

....................................opširnije


ZUPČASTI REMEN

U povijesti automobilskih motora bilo je malo rješenja koja su izazvala toliko kontroverznih mišljenja, pohvala i kritika, koliko zupčasti remen. Mnogi se još uvijek zaklinju u njegova uvjerljiva svojstva, posebice tih rad i jednostavno održavanje, no brojni ga kupci ne žele u svom automobilu...

....................................opširnije


ANKETA

(0 gl.)

- 0.0%


SPONZORI
VIC DANA

Kočnice za 300kn

Policajac zaustavlja vozaca:
- Ne valja vam kocnica. To ce vas kostati 300 kuna.
- Super! Za isto su mi u servisu htjeli uzeti 1.500!

<< nazad       sljedeći >>

SAVJETI

KAKO UVESTI AUTOMOBIL?

1. Prvo morate pribaviti potvrdu proizvođača, kojom se potvrđuje kojim je ECE pravilnicima ili EEC smjernicama udovoljavalo vaše vozilo u trenutku proizvodnje...

........................opširnije


KORISNI SAVJETI

Po završetku vožnje, a prije gašenja motora ključem, najprije preko odgovarajućih prekidača ugasiti...

........................opširnije


TESTOVI

MAZDA 3MPS

Ovaj novi model je sada najmoćniji u klasi, opremljen je s istim motorom kao 6MPS sa 260 konjskih snaga, obujma 2.3 litre s turbo punjačem, i 380 Nm zakretnog momenta.

........................opširnije


NOVI VOLKSWAGEN PASSAT

Zahvaljujući Auto Bleizifferu Požega, zastupniku Volkswagen vozila, ekskluzivno smo testirali novi Volkswagen Passat.
Testirali smo vjerojatno najpopularniji model 1.9 TDI od 105 konja...

........................opširnije


VREMEPLOV

FORD GT40

Povijest Forda GT 40 počela je u ranim šezdesetim, a trajala je gotovo još cijelo desetljeće. U to vrijeme otkrivena su neka nevjerovatna vozila koja su čistila konkurenciju pred sobom...

........................opširnije


MERCEDES SL 300

Mercedes-Benz SL300 je stvoren kao sportski auto čija je uloga bila u utrkama. 1952. coupe postiže impresivne rekorde u uspjesima na godišnjim bitnim utrkama...

........................opširnije


TUNING

Subaru PWRC

Popularni Subaru WRX STI C-specifikacije opće je poznat brend za auto utrke, a od sada se nudi u različitim trkaćim varijatama, ovisno o potrebi natjecanja.

........................opširnije


CHIP TUNING

Kod svake rasprave o tuningu, odnosno o preradi auta i njegovog motora kako bi se dobile bolje performanse, uvijek se spominje neka elektronika, njezina izmjena i ugradnja...

........................opširnije


 
 
Powered by Apartmani Pakoštane Drage Vrgada Vrana      © 2002-2006